hrad Burkvíz

Luginsland
Hrad existoval od 2.pol. 13. st. do pol. 14. st. Byl centrem kolonizace zdejší krajiny. Dodnes je ve zřícenině znatelná studna v příkopu pod věží. Zajímavostí jsou hrázky kamení vymezující políčka prvních obyvatel nedaleko pod hradem.
Burkvíz-skála
skála
Graficke pismenko Zbytky slezského hradu na kopci mezi osadou Burkvíz u Města Albrechtic a obcí Vraclávek. Hrad patrně tvořil centrum kolonizace zdejší krajiny. Dle dřívějších německých usedlíků byl hrad nazýván, podle dalekého rozhledu, Luginsland (doslovně: "pohleď do kraje). Alespoň částečně je známa podoba hradu díky předválečnému archeologickému výzkumu, který odhalil hlavní hradní stavbu - obytnou věž - a dnes již takřka nezřetelné předhradí. Hrad patrně tvořil provizorní opevněné centrum zdejší kolonizace a neměl dlouhé existence. Archeologický materiál získaný na hradě datuje dobu jeho existence od 2. poloviny 13. století do poloviny 14. století. Hrad se nachází ve ...
Jan P. Štěpánek podle M. Plaček : Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 1996, 12.2. 2006

Burkvíz
    Založení hrádku je spojeno s kolonizací blízkého okolí. Podle archeologických nálezů je život na něm datován mezi druhou polovinu 13. a polovinu 14. století. Více o jeho historii zatím z běžné literatury není známo. Zajímavostí jsou hrázky kamení vymezující políčka prvních obyvatel kraje, nedaleko západně pod hradem, které jsou výrazné dodnes.

Zakletá panna z Lugslandu
    Lugsland, zvaný též Luginsland nebo Lugswalde, se jmenuje zřícenina nalézající se na hřbetu, který dělí vesnici Vraclávek od vesnice Burkvíz a který tvořil hranici mezi panstvím Hošťálkovy a Linhartovy. Tato rozvalina ohrazená rozbořenou hradbou a příkopem je pozůstatkem hradu, který zde před několika staletími stál. Když táhla tatarská vojska přes Slezsko, jejich kouzelník zaklel a začaroval celý hrad i s hradní paní, krásnou mladou pannou.

Tuto pověst vypověděl redaktorovi novin „Troppauer Zeitung“ v 50. letech 19. století obchodník Theodor Prosche z Holčovic., 29.7. 2012

Bruntál  (BR)
    Burkvíz