Hrady.cz
Vila postavená 1930–1 pro tehdejšího ministra zahraničí a jeho manželku u údajné přírodní Husovy kazatelny nad soutokem Lužnice a Kozského potoka v Sezimově Ústí. Úprava roku 1937 dotvořila její vnější vzhled. Veřejnosti přístupná od roku 2009.
Vila od jihu
© Ivan Grisa 06/2009
Graficke pismenko Vila se nachází na jižním okraji historického Sezimova Ústí (Sezimovo Ústí 1), nad soutokem Lužnice a Kozského potoka. Parkování je možné nad vchodem do vily, nejbližší zastávka táborské MHD Sezimovo Ústí náměstí asi 250 m severně od vstupu.
Ivan Grisa , 29.6. 2009

Vila manželů Benešových v Sezimově Ústí
    Vila postavená v letech 1930–31 podle projektu Petra Kropáčka pro tehdejšího ministra zahraničí a jeho manželku u údajné přírodní Husovy kazatelny nad soutokem Lužnice a Kozského potoka v Sezimově Ústí. Úprava roku 1937 dotvořila podle projektu Otakara Fierligera její vnější vzhled. Po smrti Hany Benešové se roku 1975 v rozporu s její závětí stala rekreačním objektem předsednictva federální vlády. Tehdy zde proběhly četné problematické úpravy,

Ivan Grisa, dle Michal Kovář - Jana Čechurová: Vila Hany a Edvarda Benešových, Úřad vlády ČR, 2009, 29.6. 2009

Tábor  (TA)
    Sezimovo Ústí