Hrady.cz
Původní renesanční tvrz postavená v polovině 16. století byla rozšířena v 17. století a přestavěna roku 1840 v rustikálním klasicismu. Od roku 1997 znovu v majetku rodu Berwid-Buquoy, jejichž příslušníci provádějí po svém obydlí.
Západní část hlavního (jižního) průčelí
© Ivan Grisa 06/2009
Graficke pismenko Měšice tvoří dnes východní předměstí Tábora. S ním je spojují linky MHD 30 a 31 (zastávka Měšice náměstí přímo u zámku), parkování možné přímo u zámku.
Zámek neposkytuje vzhledem k téměř totální devastaci po roce 1945 žádné historicky nadprůměrné cenné exponáty. Je však zajímavý možností pohledu do života současných příslušníků šlechty. Výklad historie zámku i rodiny z úst matky současného majitele je naprosto unikátní.

Zámek v Měšicích u Tábora
    Původní renesanční tvrz postavili v polovině 16. století potomci Prokopa Holého. Během následujících desetiletí vystřídala řadu majitelů, po polovině 17. století byla rozšířena do podoby trojkřídlého zámku. Roku 1840 přestavěna v rustikálních klasicistních formách. Po II. světové válce silně zdevastovaný objekt využívaný jako zemědělské skladiště. Od roku 1997 znovu v majetku rodu Berwid-Buquoy, jejichž příslušníci provádějí po svém obydlí.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1978, 28.6. 2009
    Památná lípa
    Před jižním průčelím zámku roste lípa, zasazená snad roku 1745 francouzským generálem ve službách Marie Terezie hrabětem de Joyeus, který vyhnal z Táborska rok předtím pruská vojska. Tehdejší majitel měšického panství mu svůj zámek poskytl jako dočasný hlavní stan. Generál si zdejší kraj oblíbil a na měšickém zámku 25. 9. 1775 zemřel. Je pochován v táborském děkanském kostele Proměnění Páně, jeho epitaf se nachází na vnitřní stěně lodi u

Ivan Grisa, dle informační tabule u lípy, 28.6. 2009

tvrz přestavěná na zámek