Hrady.cz
Prv. zmín. o patrovém zám. z r. 1778, majitelé: Leopold Fr. Fels z Hartensteinu, r. 1798 Johan J. Kempl, následují rychlé změmy majitelů. R. 1829 Ignác Vyšín k statku připojuje část vsi Herink. Dnes průmyslová výroba uzenin.
Severní průčelí
Graficke pismenko Modletický zámek leží jen pár kilometrů od jižních hranic Prahy. Patrová budova s mansardovou střechou vrcholící drobnou vížkou je od r. 1995 součástí výrobního areálu Zámecké výrobny uzenin. V samotném objektu zámku probíhá část výroby, jsou zde umístěny i skladové prostory. Další pomocná budova výroby byla vystavěna již v roce 1986, za správy Státního statku.
Hlavní (severní) průčelí směřující do dvora si zachovalo duch zámecké budovy, zatímco odvrácené jižní je poznamenáno uvnitř probíhající průmyslovou výrobou. Boční mělce vystupující rizality jsou utopeny za strohým přízemním přístavkem, z kterého vyrůstá množství komínků, vývodů klimatizace apod. Od severovýchodu k areálu přiléhá zámecký rybník.

historie

První zmínka o vesnici, spojená se jménem Šimona z Modletic, je z r. 1336. K r. 1403 se uvádí jako majitel vsi Ojíř z Modletic a po husitské revoluci patřila část Modletic Starému Městu pražskému. V té době byly v Modleticích dva poplužní dvory a dva kmetcí dvory. Tyto statky byly po r. 1547 formálně přiznány Novoměstským, kteří se však stali skutečnými uživateli až v r. 1586, kdy je odkoupili od císaře za 2000 zlatých rýnských. V l. 1528 – 1531

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 25.12. 2005

Praha-východ  (PH)