Hrady.cz
Terénní náznaky tvrze severozápadně od obce Sendraž. Tvrz vyhořela v r. 1564 a nebyla obnovena. Poloze místní říkají „Na zámečku“. Tvrziště je z části zarostlé mladým smrkovým lesem.
Pohled na tvrziště přes příkop
Graficke pismenko Přístup k tvrzi je ze silnice ze Sendraže směrem na Jestřebí. Za posledním domem odbočte doprava na polní cestu. Po téhle cestě jděte 100–150 metrů a poté odbočte vlevo na louku. Na téhle louce je směrem dolů malý remízek, z kterého vytéká "potůček", podél něho zprava a poté v nejnižším místě doprava do lesa a obejít malý lesík. Potom je patrný pahorek tvrze s valem a příkopem.
Petr Nožička , 25.6. 2009

historie

Ves Sendraž se poprvé připomíná k r. 1338 jako majetek Zbyška Sendražského ze Sendraže. Po jeho smrti r. 1341 ji zdědil jeho syn Ješek, který zboží pro dluhy prodal Černčickým z Kácova a vstoupil sám do jejich služeb. Tvrz v Sendraži není v té době v písemných pramenech doložena. V kronice bysterského písmáka Matěje Bystrého z počátku 19. století se uvádí, že tato tvrz stála na pokraji zalesněné stráně nad řekou Metují, nad úvalem nazývaným

Petr Nožička, (Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989), 25.6. 2009

Náchod  (NA)

Další tvrze v okolí