Hrady.cz
Staré poutní místo s pramenem, první kaple zřízena r. 1555. Nyní poutní barokní kostel z roku 1752, postavený na místě svého předchůdce z roku 1652. Okolo kostela zeď s ambity, u pramene barokní kaple.
Kostel

Kostel Nejsvětější trojice

Graficke pismenko Pamětní kniha vypravuje, že roku 1555 pelhřimovský měšťan Matouš Chejstovský upadl na útěku před lupiči do stříbrného dolu. Učinil slib, že jestli šťastně vyvázně, vystaví na vrcholu kapli ke cti Nejsvětější Trojice. A protože vyvázl, dal postavit na vrchu Křemešník dřevěnou kapli. Po ukončení třicetileté války byla v roce 1652 původní kaple nákladem obce Pelhřimov přestavěna na kapli kamennou, jako poděkování za ukončení války. Posvěcena byla Arnoštem kardinálem Harrachem arcibiskupem pražským. Tehdy sem byly přeneseny ostatky svatých mučedníků sv. Kandida, sv. Uršuly a sv. Martina papeže. Rok od roku přicházelo na toto poutní místo více a více věřících poutníků ...
odd. cestovního ruchu Pelhřimov - text čerpán z knihy Poutní místo Křemešník od kolektivu autorů, 19.6. 2009

Pelhřimov  (PE)