Hrady.cz
Zbytek renesančního zámku, postaveného v Čestíně snad na místě starší tvrze 1575–82 Adamem Slavatou z Chlumu. Od poč. 17. století bez residenční funkce (součást panství Kácov), v 19. stol. zbořena tři křídla. Majetek obce, většinou slouží jako byty.
Bývalé východní nádvoří z jihu
© Ivan Grisa 06/2009
Čestín stojí v dominantní poloze vysoko nad pravým břehem Sázavy, asi 8 km severovýchodně od Kácova. Zámek najdeme severně od kostela, jehož věž nepřehlédnutelně ční nad celou obcí a širokým údolím. Parkování možné přímo u objektu, kolem prochází modrá turistická značka do Kácova.
Ivan Grisa , 18.6. 2009

Zámek v Čestíně
    Zbytek renesančního zámku, postaveného v Čestíně snad na místě starší tvrze 1575–82 Adamem Slavatou z Chlumu. Ten se vybudováním honosné pětikřídlé stavby (dvě čtvercová nádvoří, rozdělená příčným křídlem) zadlužil natolik, že panství musel prodat a roku 1616 zemřel chudý v Kutné Hoře. Od počátku 17. století nesloužil zámek jako residence (součást panství Kácov), v 19. století zbořena tři křídla (západní, jižní a východní), zachovalo se tak jen

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 18.6. 2009

Kutná Hora  (KH)