Hrady.cz
Tribunový románský kostel ve Všerubech, vesnici stojící u silnice z Plzně na Karlovy Vary, leží na severozápadním okraji vsi, nelze jej přehlédnout. Byl postaven ke konci 12. století a stojí na předhradí mladšího hradu.
Kostel stojí na severním okraji obce, na kopci. Je přirozenou dominantou.
Prudký Martin , 30.8. 2010

Kostel sv. Martina
    Ves Všeruby pravděpodobně vznikla, jak napovídá název pocházející ze slova rubat les, během první kolonizační vlny. Podle nálezů keramických střepů byla osídlena někdy v 9. až 10. století. V letech 1125 až 1140 ves vlastnili bratři Hrdibor a Vícemil a koncem 12. století na vrcholu kopce nad vesnicí jejich potomci postavili dvorec s kostelem. Tento komplex také někdy nazýváme kurií. Kurii tvořil kostel, v našem případě jednolodní románský,

Prudký Martin, Hrad Všeruby - P. Rožmberský a M. Novobilský, Umělecké památky Čech, 20.6. 2009

Plzeň-sever  (PS)