Hrady.cz
Zaniklý hrad ve Zruči nad Sázavou stál na strmé skalní stěně nad řekou. Šlo zřejmě o malý šlechtický hrad z druhé poloviny 13. století. V první 1. polovině 14. století jej nahradil mladší hrad, dnes přestavěný na zámek.
Jádro ze západu
© Prudký Martin, 04/2005
Starý zaniklý hrad ve Zruči nad Sázavou leží v parku, asi čtyřista metrů západně od mladšího hradu, dnes přestavěného na zámek.
Prudký Martin , 8.6. 2009

historie

Dnes zaniklý hrad ve Zruči nad Sázavou byl opevněn ze severu, západu a východu dvěma příkopy a masivními valy před nimi. Z jihu hrad chránila strmá skalní stěna nad řekou. Dnes jsou opevnění poškozena novodobou cestou. Podle současných vědomostí můžeme tvrdit, že vlastní hrad o rozměrech zhruba 30x12 metrů neobsahoval na maltu zděné stavby. Protože se však v lokalitě vyskytuje světlá kvalitní hlína, můžeme se domnívat, že na hradě převažovaly

Martin Prudký (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999), 8.6. 2009

Časová osa