Den boje za svobodu a demokracii
Hájčí dvůr se nachází v Praze - Stodůlkách a je součástí přírodní rezervace Háje. Ve 30. letech 19. stol. majitelem Leopold Lämmel, který jej přestavěl na letní sídlo pro svou rodinu. V současnosti chátrá.
Graficke pismenko Původní statek obhospodařoval pole a lesy v širokém okolí. Ve čtvercovém půdorysu jsou zbytky stájí, sýpek a stodola. Zřejmě podle jednoho z majitelů se mu také říkalo Angelovský dvorec.
Jedním z jeho nejzajímavějších obyvatel byl v třicátých letech 19. století průmyslník a bankéř Leopold Lämmel, mj. první ředitel České spořitelny. Hájčího dvora Lämmel využil jako letního sídla pro sebe i svoji rodinu. Za tím účelem nechal roku 1836 postavit vpravo od vstupní brány patrový letohrádek.
Od roku 1987 je objekt památkově chráněn. Zčásti je využíván jako skladiště, zbytek se úspěšně rozpadá. Okolní zahrady jsou zdevastované a silně zarostlé. Dvůr je dnes ve vlastnictví Nadace českého fondu umění, kde byl zapsán do soupisu konkurzní podstaty.
Jiří Suchomel , 3.6. 2009

Praha 5-Stodůlky