Terénní náznaky keltského tvrziště z doby bronzové. Naposledy osídlené ještě ve 13. stol.
Místo akropoie a kaple
Graficke pismenko Lokalita je volně přístupná, dnes nejlépe údolím Malé Libavy od penzionu U Čertova mlýna v Kolové, kudy vede naučná stezka od Libavského Údolí, a přes potok Malé Libavy výstupem do strmého svahu hradiště.
2.6. 2009

Keltské tvrziště
    Hradiště v Kolové se nachází na výrazné zalesněné ostrožně nad soutokem Velké a Malé Libavy, v poloze Starý zámek na kótě 509 metrů. Na náhorní plošině se rozprostírá rozsáhlý areál, sestávající z vlastního mohutného hradiště Starý zámek chráněného valy a výraznými příkopy, a předhradí, rovněž od zbytku vysoké ostrožny odděleného opevněním. Zbytky valu najdeme i v jižní části hradiště. Od východu přicházejí na hradiště dvě staré cesty. Původně

Vaculčík s použitím Internetu, 1.6. 2009

Význam názvů místa
    KOGERAU =KOLOVÁ (od 1885 české jméno Kogerava, 1923 Kagerava) roku 1947 přejmenována na Kolová. Poprvé se uvádí 1355 Gager, později jen Kager (=plot). Jméno snad původně platilo Starému zámku a přešlo na blízkou ves.
    Starý zámek nebo hrad Kager
    Osada Kager (Kolová) nese jméno oplocené rytířské tvrze, která byla okolo 12. století vystavěna na Smrčném vrchu a okolo ní byla vedena kolová hradba. Jméno pak přešlo i na blízkou obec. Tvrz se rozpadla okolo 15. století. Dnes se jedná o archeologickou památku I. kategorie. Archeologové tu získali střepy keramiky pocházející od chebské skupiny kultury popelnicových polí ze středověku. V 18. století zde vznikla ves jako osada zemědělců, pastýřů

Vaculčík s použitím informaci z Internetu, 2.6. 2009

hradiště