Hrady.cz
Lovecký zámek, který roku 1822 nechal postavit František Josef Bretfeld Chlumčanský, svobodný pán na Kronenburgu. Dnes je objekt nepřístupný, v zámku sídlí Domov pro osoby se zdravotním postižením.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Nejstarší zprávy, z roku 1215, uvádějí Zběšičky (tehdy nazývané Kděšice) jako církevní majetek. Část náležela milevskému klášteru, část pražském arcibiskupství. Po nich vlastnili obec páni z Rožmberka a rod Švamberků. V obci byla v historii různá drobná panská sídla, která měla charakter většího statku. Jeden z pozdějších majitelů, František Josef Bretfeld Chlumčanský, svobodný pán na Kronenburgu, vystavěl v obci roku 1822 lovecký zámek. Dnes je objekt nepřístupný, v zámku sídlí Domov pro osoby se zdravotním postižením.
Milan Caha (zdroj: T. Durdík, B. Nechvátal, F. Kašička: Hrady, hrádky a tvrze na Písecku, Prácheňské museum, Písek 1995 a http://www.obecveselicko.cz), 6.7. 2009

Z bývalého zámečku vznikl moderní sociální ústav
    Zámeček, ke kterému bylo později přistaveno další zázemí, patřil původně dědečkovi bývalého prezidenta Václava Havla a náleželo k němu i rozsáhlé zemědělské panství. Po ukončení restitučního řízení, odkoupil areál od pozdějšího majitele stát. Ústav sociální péče, který v zámečku sídlí, nechal od června 2001 do prosince 2002 za plného provozu areál zrekonstruovat a dostavět. Přebudováním historické budovy zámečku vzniklo vzdělávací centrum a

Luboš Dvořák, Jaroslav Špiroch , 16.6. 2014

lovecký