Hrady.cz
Pivovar pravděpodobně z počátku 16. století, raně barokně přestavěný, za třicetileté války poškozen, pozdně barokně přestavěn v 18. století za účasti K. I. Dientzenhofera. Výroba ukončena v roce 1946.
pohled na štítové průčelí
© Milan Caha 06/2010
Graficke pismenko Kdy přesně vrchnostenský pivovar v Brandýse vznikl, není doloženo. Pravděpodobně se tak stalo na začátku 16. století. V 17. století je zaznamenán nárůst příjmů pivovaru v souvislosti s nárůstem cen piva (produkce pivovaru v té době spíše stagnovala). Za třicetileté války byl poškozen švédskými vojsky. Dnešní barokní podobnu získal v prvé třetině 18. století, kterou prováděl Kilián Ignác Dientzenhofer. Od poloviny 18. století byl pivovar pronajímán. Po vzniku republiky jej vlastnil Československý stát a bylo tomu tak až do jeho zrušení v roce 1946.
Milan Caha (zdroj: Jákl, P.: Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska, I. díl - Střední Čechy, Libri, Praha 2004), 1.6. 2009

popis

Pivovar tvořil spolu s mlýnem a nad nimi se vypínajícím zámkem dominantu brandýsského panství. Budova má nepravidelný půdorys. Na západní straně je barokní budova varny, postavená roku 1651, s vysokou mansardovou střechou, hranolovým komínem a kartuší ve štítu. Na ni navazuje dlouhé křídlo sladovny. Západní část sladovny je zachycena již na plánu dvorního stavitele J. H. Dinnebiera ze 30. let 18. století, východní část je pozdně barokní.

technická památka
     Praha-východ  (PH)