Hrady.cz
Červený Újezdec je uváděn roku 1323 jako součást majetku Zvíkova. Zámek postavili v letech 1554–72 Švamberkové. Později jej vlastnili Eggenberkové a Schwarzenberkové. Dnes je soukromým majetkem.
hospodářské budovy zámku
© Milan Caha 05/2009
Červený Újezdec, původním jménem Újezd, je uváděn roku 1323 jako součást majetku hradu Zvíkova. V letech 1554–72 zde vybudovali tehdejší majitelé Zvíkova – Švamberkové – renesanční zámek. Ke Zvíkovu patřila ves až do počátku 17. století. K odtržení došlo roku 1612, kdy Jiří Ehrenereich ze Švamberka prodal zvíkovské panství Janu Jiřímu ze Švamberka, Červený Újezdec a několik okolních vsí si ponechal. Roku 1662 získal zámek Červený Újezdec s dvorem a pivovarem Dětřich z Germersheimu na Bzí. Později jej vlastnili Eggenberkové a Schwarzenberkové. Ve druhé polovině 20. století sloužil zámek jako sklad a byty. Dnes je soukromým majetkem, majitelé areál opravují, hospodaří na něm a nabízejí ubytování.

popis

Zámek tvoří severozápadní křídlo rozlehlého dvora. Je to nepravidelná trojkřídlá patrová renesanční budova otevřená na jih, směrem do dvora. Severní křídlo mělo patrové arkády, dnes zazděné. Kratší křídla mají průčelí zakončená vysokými renesančními šíty. Zvenčí je viditelná čerstvě opravená hospodářská část zámku.

Písek  (PI)
    Vlastec