Hrady.cz
Farní kostel Navštívení Panny Marie je poprvé zmiňován již v letech 1344–1352 a tehdy spadal do vlastnictví pánů z Chřenovic. Od počátku 16. století jej vlastnili Bohdanečtí z Hodkova a od roku 1677 byl spolu s obcí připojen k Ledečskému panství.
Kostel Navštívení Panny Marie v Třebětíně

Obec Třebětín

Graficke pismenko Obec je na hranici okresů Kutná Hora a Havlíčkův Brod v nadmořské výšce 560 m. První psané záznamy jsou z let 1344–1352, osada však vznikla daleko dříve, což napovídají přímé souvoslosti s některými okolními osadami či městečky. Dominantou obce je farní kostel zasvěcený Navštívení Panny Marie. Obec v této době (předhusitské) vlastnili pánové z Chřenovic, v 16. století pánové Bohdanečtí z Hodkova a v roce 1677 je obec připojena k Ledečskému panství.
Jaroslav Šefčík (se souhlasem OÚ Třebětín), 31.5. 2009

Navštívení Panny Marie

popis

Kostel je původně gotický, později byl přestavěn. Je to jednolodní obdélná stavba s pravoúhlým presbytářem. V západním průčelí stojí pozdně gotická hranolová věž s portálem. Vnitřní zařízení pochází z 19. století.
    Ivka (Kol.: Umělecké památky Čech, 4. díl., Academia, Praha 1982), 20.8. 2009

není známo