Den boje za svobodu a demokracii
Zřícenina hradu pánů ze Štědré z 2. pol. 14. st. Za Jindřicha z Plavna r. 1418 dobyt vojskem Václava IV. Za Gutštejnů po r. 1488 opuštěn. Dochovány zbytky hradeb, cisterna a valeně klenuté sklepy paláce, na předhradí předsunutá bašta.
Zbytek mohutné čelní hradby, dnes největší nadzemní část zdiva hradu
Graficke pismenko Ke zbytkům Štědrého hrádku se nejlépe dostanete z blízké vsi Borek, a to cestou od můstku podle potoka. Dojdete až k osamocenému mlýnu, od nějž pokračujte vpravo do stráně až na vrchol ostrožny. Také lze dojet vlakem do zastávky Borek u Žlutic, odkud je to na hrad jen několik set metrů. Až ke mlýnu vede úzká asfaltová cesta.
Filip Matoušek, 24.2. 2004

historie

Hrad byl zřejmě založen v polovině 14. století a nahradil tak starší sídlo pánů ze Štědré, které stávalo přímo v obci v místech domu č. p. 21. Poprvé se Štědrý hrádek objevuje v historických zprávách v roce 1361 jako sídlo Vícemila z Borku. Roku 1379 hrad koupili Rýzmburkové, resp. Boreš z Oseka a po jeho synech zde seděl od roku 1399 Bušek Calta z Kamenné Hory. Roku 1417, kdy hrad patřil Vilému Bukovinovi z Pnětluk, se jej patrně vojensky

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)