Hrady.cz
Původním majitelem mlýna a pily byl mlynář Laudát, který jej vystavěl na řece Sázavě ve 2. polovině 19. století. V dnešní době je majitelem p. Daněk Vladimír, který si jej odkoupil v roce 1970, původní mlýn byl v roce 1989 stržen.
Chřenovický mlýn a pila
Pohled z protějšího břehu řeky Sázavy

Mlýn a pila v Chřenovicích.

Graficke pismenko Když mlynář Laudát ve druhé polovině 19. století vystavěl na řece Sázavě svůj mlýn a pilu, netušil jak brzy jej bude muset odevzdat. Zanedlouho potom přišla do nechtěného stavu požehnaného jeho jediná dcera s jistým Musilem, který nebyl ani zdaleka tak zámožný jako mlynář Laudát. Aby tedy ochránil svou rodinu od pohany, daroval svůj mlýn i s pilou dceři svatebním darem a navrch přidal i louky, lesy a polnosti, které sahaly až k obci Budčice. V den svatby zasadil na kopci nad mlýnem i lípu, aby tak symbolizovala spojení rodů. Rázem se tak Musilova rodina stala velmi zámožnou a držela mlýn i s pilou dědickým právem až po ...
Jaroslav Šefčík (historicky neověřený pramen pamětníků) upr. red, 30.5. 2009

mlýn