Hrady.cz
Farní kostel v Hněvkovicích je datován od roku 1262 v souvislosti z povýšením Hněvkovic na městečko. Kostel si dodnes dochoval svůj původní tvar v gotickém slohu. Na věži, přistavěné k západní straně, je patrný ještě sloh románský.
Kostel sv. Bartoloměje

Kostel sv. Bartoloměje v Hněvkovicích.

Graficke pismenko Ve věži kostela byly umístěny dva zvony. Obě světové války přečkal pouze vzácný zvon Bartoloměj pocházející z roku 1557 a vážící 1500 kg. Druhý zvon "Pražák" z roku 1818 z dílny zvonaře K. Bellmanna a malý "Poledník" byly zabaveny v první světové válce. Presbyterium, jakož i sakristie jsou sklenuty křížovou žebrovou klenbou.V presbyteriu jsou původní gotická okna i sanktuárium. Pod novogotickým oltářem (přibližně od r. 1900) s obrazem sv. Bartoloměje se nachází původní gotická mensa. Do chrámové lodi se vchází nádherným gotickým portálem, v němž byly donedávna zasazeny nejstarší dveře v Čechách, s dřevěným ...
Jaroslav Šefčík (Slavnost svěcení zvonu v kostele sv. Bartoloměje v Hněvkovicích), 30.5. 2009

Zvon Josef
    V květnu 2009 tomu bylo 39 let, kdy byl pro kostel v Hněvkovicích zakoupen jednotným zemědělským družstvem nový zvon "Josef". Byl pojmenován po tehdejším předsedovi JZD. Ulili jej zvonaři ve zvonárně Franz Schilling & Söhne v Apoldě, tedy v bývalé NDR na doporučení kampanologa Jaroslava Dobrodinského z Pelhřimova, s ohledem na souznění s převzácným starým zvonem Bartolomějem z r. 1557 Zvon má na okraji pod čepcem nápis "Ke slovu Božímu zvi

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Úschovna kol, Ubytování
     Havlíčkův Brod  (HB)