Hrady.cz
Tvrz byla postavena ve 14. stol., snad Vilímkem z Úsilova. Od pol. 15. stol. do pol. 16. stol. v majetku Příchovských, ti přistavěli v 16. stol. jednopatrovou budovu. V 17. stol. tvrz přestala sloužit šlechtě. V 1. pol. 18. stol. byla starší část tvrze zbořena, zbytek byl upraven na sýpku.
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko V západní části obce Úsilov mezi rybníky se dochovaly zbytky tvrze ze 14. století. Z původní tvrze se dochovalo stavení sýpky kryté valbovou střechou a jednopatrová přístavba ze 16. stol., na čelní stěně osazená kamennými znaky Draslaviců a Svojšínských. Tvrz byla původně obehnána vodním příkopem, ten se však nedochoval.
12.7. 2005

historie

Úsilovská tvrz vznikla pravděpodobně ve 14. stol i když je doložena až ve století 15. Ve 14. stol. patřil Úsilov ke Švihovskému panství. Na přelomu 14. a 15. stol. byl majitelem Úsilova Vilímek z Úsilova. Od poloviny 15. stol. až do poloviny 16. stol. vlastnili Úsilov Příchovští. S největší pravděpodobností právě Příchovští v 16. století přistavěli k původní tvrzi jednopatrovou budovu. V pozdější kupní smlouvě z roku 1624 se v Usilově uvádí

Domažlice  (DO)
    Úsilov