Hrady.cz
Jediný viditelný pozůstatek opevnění Staré Boleslavi z roku 1351 představuje hranolová branská věž na jižním okraji náměstí. Ve 20. letech 20. století zachráněna provedením severního průrazu silnice. Dnes exposice místního musea.
Brána od západu
© Ivan Grisa 09/2005
Graficke pismenko Brána uzavírá staroboleslavské náměstí na jihu. Kolem prochází silnice II/610 (stará turnovská), na náměstí lze parkovat, jsou zde i zastávky autobusových linek PID.

Staroboleslavská brána
    Jediný viditelný pozůstatek opevnění Staré Boleslavi z roku 1351 představuje hranolová branská věž na jižním okraji náměstí. Opevnění nechal postavit Karel IV., během 16. století zchátralo, takže pro švédské vojsko roku 1639 nepředstavovalo žádnou překážku. Po třicetileté válce brána obnovena. Ve 20. letech 20. století ji zachránil severní průraz silnice. Dnes zde najedem exposici místního musea.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., díl 1, Libri 1996, 30.5. 2009

brána, opevnění