Hrady.cz
Barokní zámek, původně dvoukřídlá tvrz, kterou nechal v 16. stol. postavit J. Berka z Dubé. Je pravděpodobně zastavěna do budovy zámku. V r. 1718 byl majitelem Jan Pachta z Rájova, jeho potomci v pol. 18. stol. přestavěli zámek v barokním slohu.
Jižní průčelí
© Luděk Pitter 09/2005
Graficke pismenko Při jihovýchodním okraji města za Mlýnským rybníkem se nachází oplocený areál zámku Nový Falkenburk s parkem, ve kterém je dnes umístěn dětský domov. Dostanete se k němu, když za hrází rybníka v ostré pravotočivé zatáčce odbočíte vlevo.
Dnešní vzhled zámku je výsledkem poslední novobarokní úpravy provedené na začátku 20. stol. Zámek je tvořen jednokřídlou dvouposchoďovou budovou obdélníkového tvaru. V průčelí nad hlavním vchodem je trojúhelníkový štít zdobený vázami. Nad mansardovou střechou zdobí zámek nevelká věžička. Obklopuje ho park, jehož součástí je velmi zajímavá stavba oranžerie.

historie

Na místě dnešního zámku snad stála tvrz, která zanikla již před 15. stol. V 16. stol. (1565-1572) zde nechal Jindřich Berka z Dubé postavit malou dvoukřídlou kamennou tvrz s věžičkou. Tato tvrz či zámek byly s největší pravděpodobností zčásti zastavěny do nové budovy zámku. V roce 1718 se stal majitelem panství Jan Pachta z Rájova a jeho potomci v polovině 18. stol. přestavěli budovu zámku v barokním slohu. Později ve 2. polovině 19. stol. zámek

tvrz přestavěná na zámek
    Liberecký kraj