Hrady.cz
Barokní kostel z let 1699–1714 (snad O. Broggio) prošel v letech 1864–1865 důkladnou novobarokní přestavbou. Následky poválečné devastace, která vedla až k vydání demoličního výměru, odstranily opravy v 90. letech 20. stol.
© Luděk Pitter 09/2005
Graficke pismenko Na malém návrší v obci Mařenice Vás určitě donutí k zastavení nově opravený kostel sv. Máří Magdalény. Byl postaven v barokním slohu podle plánů Octaviana Broggia v první polovině 18. století a o 150 let později byl novobarokně upraven.
Kostel je jednolodní s hranolovou věží při severní straně průčelí. Vstupní portál je rámován sloupy, které nesou balkónek francouzského okna. Na východní straně přilehá ke kostelu ambit. Loď je plochostropá, kněžiště sklenuto valenou klenbou s lunetami.

historie

Kostel byl postaven v roce 1699 a v letech 1714-1720 upraven podle plánů Octaviana Broggia (2.1. 1670-24.7. 1742) na náklady majitelky panství Anny Marie Františky Toskánské. Znovu byl novobarokně upravován v letech 1864-1865. V roce 1961 bylo rozhodnuto o jeho demolici, veškeré vnitřní zařízení bylo zničeno a kostel od té doby chátral. Snad jen nedostatek peněz socialistického Československa umožnil, že demolice nebyla provedena. V letech

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)