Hrady.cz
Velký měšťanský empírový dům postavený r. 1809 na severní straně Zámeckého náměstí v Teplicích jako náhrada objektů poškozených při požáru města r. 1793. Výjimečně dochovaná hlavní fasáda, dodnes slouží jako obytný. Pamětní deska připomíná setkání tří panovníků protinapoleonské koalice.
Teplice - dům Zlatý kříž
© Jiří Špaček, 10/2016
Graficke pismenko Dům Zlatý kříž stojí uprostřed severní strany Zámeckého náměstí přímo proti hlavnímu vchodu do zámku. Pamětní deska na něm připomíná setkání panovníků Rakouska, Ruska a Pruska v září 1813, kteří tu podepsali dohodu proti Napoleonovi. Měsíc na to došlo k tzv. bitvě národů u Lipska, v níž se spojencům podařilo Napoleona porazit.

historie

Velký měšťanský empírový dům Zlatý kříž byl postaven roku 1809 na severní straně Zámeckého náměstí jako náhrada objektů, poškozených při požáru města 1793. V rámci celého města má výjimečně dochovanou hlavní fasádu, výkladní skříně zřízené počátkem 70. let 20. stol. v přízemí byly při nedávné opravě většinou nahrazeny replikami původních oken. Dodnes dům slouží jako obytný. V září 1813 se zde setkali panovníci Rakouska, Ruska a Pruska, aby

Ivan Grisa, dle M. Lejsková - Matyášková: Teplice v době klasicismu, str. 40 - 43, Okresní vlastivědné museum v Teplicích 1972, 29.5. 2009

Teplice  (TP)
    Teplice