Hrady.cz
Barokní kaple sv. Josefa byla založena roku 1698. Bývala poutním místem. Zrušena roku 1834 a od té doby chátrá. Od r. 2015 probíhá oprava.
Kaple sv. Josefa v Zákupech v roce 2009
Pohled na kapli od severu
© Pavel Vítek 05/2009
Graficke pismenko Město Zákupy se nachází 7 km severovýchodně od Mimoně a 8 km od České Lípy. Kaple sv. Josefa leží asi 1 km východním směrem od města, na úpatí Kamenického vrchu.
Pavedl Vítek, 21.5. 2009

historie

Italští dvořané ze zákupského zámku založili roku 1698 barokní kapli, zasvěcenou sv. Josefovi. Poblíž kaple stávala až do roku 1782 poustevna. V minulosti byl areál kaple sv. Josefa významným poutním místem. Kaple byla zrušen v roce 1834. Tehdy se stal vlastníkem opuštěné kaple stát. Od té doby chátrá a v současnosti je ve velmi zuboženém stavu. Od roku 2015 je kaple v soukromém vlastnictví, probíhá její oprava a veřejnosti je nepřístupná.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)