Hrady.cz
Pozůstatky hradu s plášťovou zdí s dochovanými příkopy, valy a fragmenty zdiva, jehož vznik se předpokládá během první poloviny 14. století. V roce 1462 se uvádí jako pustý, jiné písemné zmínky nejsou známy.
Graficke pismenko Z hradu Kozlova se dochovalo několik malých zídek a jedna ve skále tesaná studna. Místo je to velmi pěkné. Najdete ho nad vesnicí Košov, cca 4 km směrem od Lomnice na Popelkou. Dnes už jsou patrné pouze pozůstatky někdejšího hradu. Vypráví se, že Kozlov, tak jako ještě další hrady v okolí, zbořil Jan Žižka. Urbář lomnického panství z roku 1667 píše o Kozlovu jako o prastarém zámku, položeném v lesích nad vsí Košovem u Lomnice.
Oficiální stránky města Lomnice nad Popelkou (www.lomnicenadpopelkou.cz), 8.11. 2003

O Tatařínovi na Kozlově
    Kdysi dávno, za vlády Václava I., se dostal do severních Čech tatarský zvěd, neboli jazyk. Po skončení tatarských nájezdů do Evropy tu zůstal a usídlil se v lesích blízko Lomnice nad Popelkou. Ve skalní jeskyni – rozbořeném hradu – si zbudoval menší obytnou místnost. Zbytky hradeb mu dodávaly pocit bezpečí proti všem, kdo by se na něj chtěl vypravit. Živil se především přepadáváním kupců, kteří jeli do Lomnice se zbožím na jarmark nebo se

Milan Novotný, z lidového vyprávění; ofic. str. města Lomnice n/Pop., 4.12. 2003

popis

Kozlov je typ hradu s okružní plášťovou zdí, ke které přiléhala ostatní hradní zástavba. Zhruba oválná dispozice s příkopy a valy zachovanými téměř po celém obvodu se nachází na vyvýšenině jižně pod vrcholem kopce. Na hradě je úzká, do skály vytesaná podzemní chodba – pozůstatek těžby nerostů (oblast je známa výskytem achátů, jaspisů, křišťálů a ametystů). Zprávy o historii hradu nejsou téměř žádné. Bohuslav Balbín psal o jeho dobytí v roce

T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000, 25.3. 2007

Divoké táboření