Hrady.cz
Hrad z 2. poloviny 13. stol. V držení Markvarticů do 15. stol. R. 1504 hrad koupil Bartoloměj Hiršpergár. V r. 1563 přestavěn renesančně. V letech 1639–1645 těžce poškozen Švédy. Po r. 1714 účelově využíván a dochoval se v dobrém stavu. V r.1987 vyhořel.
Vartemberk - pohled na zámek od jihu
Graficke pismenko Zámek se nachází na severním okraji města Stráž pod Ralskem. Původně zde byl postaven Markvartici ve 13. století hrad. V průběhu století se v držení hradu, později zámku vystřídalo velké množství majitelů. Ke škodě zámku mezi ně patřila po r. 1968 i posádka sovětské armády, po níž zůstal v dezolátním stavu. Roku 1987 zámek vyhořel. V současné době je nepřístupný, ale objevují se snahy zámek rekonstruovat.

historie

Město Stráž pod Ralskem vzniklo v podhradí hradu převzalo i jeho jméno. Hrad pochází z druhé poloviny 13. století a dal jméno mocnému panskému rodu, jehož pánové se psali s přídomkem "z Wartenberka". První zmínka o hradu Stráži je z roku 1281. Dalším z dokladů, potvrzujícím jeho existenci, je listina krále Václava II. z roku 1283. V držení Markvarticů zůstal Vartenberk až do 15. stol. Po husitských válkách se zde rychle střídali majitelé až do

Tomáš Durdík, Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů, Praha 1999, 17.11. 2006

hrad přestavěný na zámek