Hrady.cz
Kamenný vyhlídkový gloriet (8 m, 310 m n. m.) dal postavit r. 1830 hrabě Jan Nepomuk Nostitz-Rhineck poblíž průhonického zámku. Gloriet byl koncem 19. stol. upraven. V 1. polovině 20. stol. přestal sloužit svému účelu a postupně zcela zchátral. V l. 2009-10 byla provedena jeho celková rekonstrukce.
Graficke pismenko Gloriet je přístupný v návštěvních hodinách zámeckého parku Průhonice, vstup do parku je zpoplatněný. Přírodní krajinářský park je od r. 2010 Národní kulturní památkou a stejného roku byl park zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO.

Placené parkování před vstupy:
parkoviště před hlavním vstupem do parku v obci Průhonice: 30 Kč/hodina,
parkoviště před vstupem do 2.části parku (bývalé Obory): 40 Kč/den.

historie

Kamennou vyhlídkovou věž (gloriet) nechal postavit roku 1830 hrabě Jan Nepomuk Nostitz - Rhineck, který byl majitelem průhonického zámku od r. 1800. Ve 40. letech 19. století byla upravena část lesa u zámku jako anglický sad, na jehož jednom návrší (310 m n. m.) byla postavena 8 metrů vysoká vyhlídková věž. Zámecký park založil r. 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Věž byla vynikajícím lákadlem pro návštěvníky parku, koncem 19. století

E.H. podle http://www.parkpruhonice.cz; Naše rozhledny, Pavel Miškovský, Dokořán 2008; http://www.npu.cz; Umělecké památky Čech 3., E. Poche a kol., Academia 1980, 3.1. 2013

věž
    rozhledna