Hrady.cz
Renesanční zámek přestavěný ze středověkého hradu. 1. fáze úprav se před pol. 16. st. soustředila na horní hrad. Mezi léty 1580-90 nechali Redernové postavit Dolní zámek na místě někdejšího předhradí. Později upravován barokně a novorenesančně.
Frýdlant
Nádherný hradozámek na severu Čech. K vidění je toho na tomto hradě opravdu mnoho. Nelze jinak než doporučit.
28.5. 2002

Návštěvní okruhy:
    I. základní prohlídkový okruh - Návštěvní okruh obnáší prohlídku hradu, hradního muzea s galerií Gallasů a Clam-Gallasů, sbírky zbraní a části věnované Albrechtu z Valdštejna. Prohlídka dále prochází Vrchnostenskou kanceláří, kde jsou k vidění uniformy sloužících nebo koňské postroje. Poté se přechází z hradu do zámku, zde trasa vede podkrovím s hostinskými pokoji, sestoupí do dámských pokojů a dál do pánské části a reprezentačních

historie

Frýdlant patří k nejvýznamnějším památkovým celkům v Čechách. Areál představuje velmi cenné spojení dvou architektonických útvarů – středověkého hradu a renesančního zámku. Vznik hradu Frýdlant spadá do poloviny 13. století. Jeho prvními majiteli byli Ronovci. První renesanční stavby, ovlivněné tzv. saskou, respektive lužickou architekturou s mnohými gotickými návraty, provedli páni z Biberšteinu, držící panství od konce 70. let 13. století

2.8. 2002
    Mohutný čedičový ostroh nad říčkou Smědou poskytl příhodné místo ke stavbě hradu v kraji pod Jizerskými horami, jehož níže položené části při Smědé byly již v období raného feudalismu osídleny slovanským obyvatelstvem. Hradu připadla významná strážní úloha při křižovatce starých cest. Přes Frýdlant mířila cesto od Žitavy a pokračovala na severovýchod do Slezska, jiná vedla do Zhořelecka a další směřovala na jih přes Jizerské hory do Ponisí.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.1. 2006

Restaurace, Parkoviště, Občerstvení, Rodiny s dětmi, Bezbariérový, WC