Den boje za svobodu a demokracii
Zámek byl postaven na místě starší tvrze zpustošené za třicetileté války P. Michnou z Vacínova. R. 1685 nechal dvorec spolu se zámečkem přestavět J. A. Schwarzenberg. I přes řadu úprav si objekt zachoval charakter velkostatku z konce 17. stol.
jihovýchodní nároží
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Do Jinonického zámečku se dostanete ze stanice metra Nové Butovice směr Jinonice, kde asi po 500 metrech ulicí Řeporyjská dojdete k zámečku.
Krom restaurace ve dvoře je zámek nepřístupný a je v konkurzním řízení.
Ondra, 29.3. 2004

turistické

Ačkoliv si můžete na dvoře sednout na zahrádku místní restaurace, fotit vás nenechají. Jen co jsem stihl párkrát zmáčknout spoušť, již jsem byl vyváděn s tím, jestli náhodou nejsem od památkářů. Otázkou je, kvůli čemu se jich tolik bojí.

historie

Jinonický dvorec je připomínán již v roce 1088. Vystřídala se zde řada majitelů. Za třicetileté války zde byla zpuštošena tvrz. Po třicetileté válce se osada Jinonice stala zbožím Pavla Michny z Vacínova, který zde nechal zbudovat zámeček. Hospodářský dvůr vznikl až po jeho smrti. Dvorec spolu se zámečkem nechal přestavět roku 1685 Jan Adolf Schwarzenberg. Přes řadu dílčích úprav si objekt zachoval charakter raně barokního velkostatku z konce

Ondra, 29.3. 2004
    Ves Jinonice (v starších dobách též Ninonice řečená) připomíná se již v 11.století a od dávných dob patřila z části klášteru Plasskému. Ostatek vesnice patřil královnám a jest r. 1312 skrze Balvína, vladaře Stětského, osadníkům pod plat vysazen. Ve 14. století vyskytuje se nad to statek zemanský, totiž dvůr se čtverým poplužím, kterýž držel r. 1398 Vít Frovin. Že při něm stávala také tvrz, dovídáme se teprve ze zápisů pozdějších, v nichž sice

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

WC, Restaurace