Hrady.cz
Zaniklá tvrz, která byla postavena patrně na přelomu 13. a 14. stol. z důvodu ochrany zemské hranice na řece Ostravici. Pravděpodobně šlo o jednoduchou stavbu s věží, z větší části postavenou ze dřeva. Tvrz patrně zanikla na přelomu 14. a 15. stol.
Pahorek tvrziště od východu
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Samotný hrádek dnes i znalec hledá poměrně obtížně. Já osobně jsem jej hledal před 5 lety podle popisu v regionálním tisku. Podle popisu hrádek mohl ležet v místech od samotného Frýdlantu až po vysoké svahy Ondřejníku. Po prolézání Ondřejnických svahů jsem své pátrání málem vzdával. Kdo by ale hrádek na ochranu zemské hranice (řeky Ostravice) stavěl tak vysoko? Začal jsem hledat v nízkých polohách a našel jsem jej. Lokalita, kde hrádek stával, je situována přímo v místech mezi rodinnými domky ve svahu nad dálnicí, pomyslně naproti nádraží. Zde je mezi domy, na konci Dukelské ulice, malý lesík a to je ono hledané místo. Od Dukelské ulice se člověk musí ...

historie

I když o tomto hrádku je minimum informací a dokonce jeho lokalizace se často rozchází je jisté, že jeho vzhled, funkce i historie nebude odlišná od podobných lokalit na sleuské straně řeky Ostravice. Nové Vsi a Zámčisku. Vznikl patrně na přelomu 13. a 14. století jako mocenský opěrný bod olomouckého biskupství na moravské straně řeky proti Těšínsku. Napovídá tomu vyvýšená poloha nad nivou řeky Ostravice s viditelností na obě protější

Frýdek-Místek  (FM)
    Frýdlant nad Ostravicí