Hrady.cz
Pseudorenesanční jednopatrový, dvoukřídlý zámek s dvoupatrovou okrouhlou věží postavený roku 1875. V zámku kaple Božského srdce Páně.
Graficke pismenko Ve farnosti Smidarské jest ves Chotělice, v jejímž dvoře stávala ještě l. 1673 stará tvrz. Po vsi jmenoval se l. 1376 Kuneš z Chotělic. Mlach nebo Mlašek (r. 1386) prodal l. 1393 dědictví své v Sekeřicích a zemřel před l. 1417; vdova po něm Mabka držela pak dům v Praze. Od l. 1392 připomínají se tu bratří Mikuláš a Jan, onen do l. 1396, tento asi do l. 1400 ; l. 1395 spolčil se Jan s vladykami Slavostickými, od l. 1402 vyskytuje se na Čáslavsku. Vedlé vladyk Petra (jenž byl léta 1410 juristou), Alše (r. 1412), Janka (r. 1414) a Slavoje (r. 1400–1413) vyskytuje se tu rod, jemuž tvrz patřila a od něhož Petrovští z Voděrad pocházeli. Byli to ...
Jiří Čížek, 27.4. 2009

historie

Už ve 14. století vznikla v Chotělicích tvrz. Ta je naposledy zmiňována v roce 1673. Tehdy Chotělice patřily Colloredům a pro další existenci panského sídla zde nebyl důvod. To se změnilo po polovině 19. století, kdy ves získal od Colloredů majitel papírny v Hostinném Jindřich Lorenz z Reisenstettu. Nový majitel potřeboval k bydlení i reprezentaci důstojné sídlo, proto si roku 1875 nechal na kraji lesa postavit dvoukřídlý novorenesanční zámek.

popis

Zámek v Chotělicích je dvoukřídlá jednopatrová stavba s dvoupatrovou okrouhlou věží ve styku obou křídel. Vnější strany křídel jsou uprostřed zvýrazněny mělkými pětiosými rizality se sloupovými portiky. Součástí zámku je i kaple Božského srdce Páně. Utilitárními zásahy poslední třetiny 20. století vzhled budovy značně utrpěl, především pokud jde o úpravu oken a fasád. Kolem zámku byl zřízen park o rozloze 9 hektarů, dnes je se svými 1,12 hektary

Hradec Králové  (HK)
    Chotělice