Hrady.cz
Původně gotický kostel ze 13. stol., barokně přestavěn pravděpodobně v letech 1674–1677. V r. 1792 upraven pozdně barokně. Jednolodní stavba obdélníkového půdorysu s trojboce uzavřeným presbytářem. Před západním průčelím hranolová věž. Původně farní, nyní filiální kostel.
kostel a márnice
Graficke pismenko Malá ves Hradíšťko leží na návrší nad levým břehem Cidliny a je doložena od r. 1384 i s dominantním kostelem. Dnes je to osada asi s dvacítkou obyvatel, která je místní částí obce Žeretice, ležící na opačném břehu řeky. Hradíšťko se nachází na vedlejší silnici asi 2 km severně od města Vysoké Veselí. Asi 3,5 km dále na severovýchod je nejbližší železniční zastávka Butoves na trati 041 z Hradce Králové do Jičína. Kostel sv. Matouše na nejvyšším místě vsi je zdaleka viditelný.
30.10. 2017

historie

Jako gotický kostelík je prvně zmiňován již r. 1384. Barokně byl přestavěn pravděpodobně v letech 1674–1677 a r. 1792 proběhla významná pozdně barokní úprava. Kostel je jednolodní orientovaná stavba obdélníkového půdorysu s trojboce uzavřeným presbytářem. Před západním průčelím se tyčí hranolová věž s hlavním vchodem. Presbytář je sklenut valeně s konchou v závěru, loď pak valeně s výsečemi. Triumfální oblouk je půlkruhový. Strop kostela je

Jičín  (JC)
    Hradíšťko