Hrady.cz
Raně barokní poutní kostel z let 1692-6 je jednolodní s trojboce uzavřeným závěrem a hranolovou věží, mobiliář rokokový a pseudoslohový. R. 1703 před kostelem přistavěny dvě kaple, r. 1754 tzv. Kaplanka, r. 1778 kostnice. Schodiště z r 1768 má 153 schodů, 16 odpočívadel a zábradlí se sochami světců.
Graficke pismenko Nedaleko skoro-zaniklého hradu Dřel u vsi Malá Lhota severo-západně od Chocně se nachází jedinečná středoevropská rarita. Budete-li putovat nedaleko Ústí nad Orlicí, rozhodně to podívání stojí za to! Na místo nevede žádná turistická cesta.
28.5. 2002

historie

Poutní místo Homol - Raně barokní areál založila 1692 hraběnka Terezie Eleonora z Ugarte. Kostel Bolestné panny Marie se schodištěm byl vystavěn v letech 1692-1696. Schodiště je unikátní středoevropskou stavební památkou. V r. 1703 byly před průčelím kostela zřízeny dvě kaple. V druhé polovině 18. století bylo schodiště vyzdobeno sochami a vázami. Od r. 1991 zde probíhá celková stavební a restaurátorská obnova.
    28.5. 2002

popis

Raně barokní kostel Panny Marie Bolestné z let 1692-96 je jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem a hranolovou věží - věž sražena vichřicí a r. 1740 opravena, průčelí zdobeno volutovým štítem. Roku 1778 komplex doplnila kostnice. Interiér v rokokovém a pseudoslohovém stylu. Hlavní oltář rokokový z r. 1779, kazatelna zděná z konce 17. stol. s barokní řezanou stříškou. Boční oltáře pseudobarokní z r. 1888. Kamenné schodiště z r. 1767 o 153

Rodochrozit - podle informační tabule u schodiště a UPČ E. Pocheho, 26.4. 2013

Rychnov nad Kněžnou  (RK)