Hrady.cz
Barokní morový sloup byl postaven r. 1686 jako poděkování těch, kteří přežili morovou epidemii v roce 1680. Na sloupu je socha Krista, podstavec a balustrádu zdobí sochy světců. Autory části soch, vytvořených v l. 1720 - 173O byli bratři Jelínkové z Kosmonos. Renovace sloupu v l. 1991 - 1994.
Graficke pismenko Sloup stojí uprostřed náměstí Míru. Na sloupu je socha Krista, jemuž pod nohami leží symbol přemoženého moru. Dole na podstavcích jsou sochy třinácti světců: Panny Marie, sv. Josefa, sv. Václava, sv. Šebastiána, sv. Růženy, sv. Jáchyma, sv. Anny, sv. Vincence, sv. Vojtěcha, sv. Jana Křtitele, sv. Jana Nepomuckého, sv. Vavřince a sv. Floriána.
Ivka, 19.4. 2009

historie

Náměstí v Jablonném v Podještědí dominuje barokní morový sloup z roku 1686 s plastikou Krista Salvatora, neboli Krista Vítězného, která je obklopena dalšími sochami českých patronů. Sloup byl postaven neznámým autorem na památku obětí moru. Morová rána postihla Jablonné v roce 1680. Slohově vyspělejší skupinu soch (viz popis) vytvořili ve druhé etapě stavby morového sloupu v letech 1720 - 173O bratři Jelínkové z Kosmonos. Morový sloup byl v

František Kinař - http://www.jablonnevp.cz/?page=morovy-sloup (doplněno redakcí), 23.10. 2013

popis

Sochy 13 světců jsou umístěny jak ve dvou etážích na soklu vlastního sloupu, tak na vnější balustrádě, ohraničující prostor sousoší. Na dvouetážovém soklu čtercového půdorysu je vztyčen samotný sloup, na jehož vrcholu je plastika Krista Salvátora. U jeho nohou leží symbol přemoženého moru. Původně sloup zdobily pouze sochy Ježíše Krista, Panny Marie a sv. Josefa, sv. Václava, sv. Šebestiána a sv. Rozálie. Slohově vyspělejší skupinu soch v 1.

František Kinař dle http://www.jablonnevp.cz/?page=morovy-sloup, (doplněno redakcí), 23.10. 2013

socha, monument