Den boje za svobodu a demokracii
Na místě vinice, doložené ve 14. stol., stojí usedlost z konce 18. stol. Na počátku 20. stol. byla rozšířena. Téměř do konce 20. století sloužila k zemědělské výrobě. Koncem 90. let 20. stol. vyhořela. Dnes slouží jako rezidenční komplex.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Hospodářská usedlost Šafránka stojí na svahu Břevnova, spadajícím do údolí Motolského potoka. V těchto místech je doložena ve 14. století vinice, patřící Divišům z Ejzíře, malostranským měšťanům. Současná usedlost však vznikla až na konci 18. století. Na počátku 20. století byla rozšířena. Téměř do konce 20. století sloužila Státnímu statku hl. m. Prahy k zemědělské výrobě. Po odchodu zemědělců budovy chátraly a koncem 90. let 20. století usedlost vyhořela. V současnosti je Šafránka upravena jako rezidenční komplex.

Milan Caha (zdroj: Laštovková B., Koťátko J.: Pražské usedlosti, Libri, Praha 2007), 4.7. 2009

Praha 6- Břevnov