Hrady.cz
Původně románský kostel (kol. 1200, rozšířen před polovinou 13. století), přestavěn goticky a barokně (1731), od zničení kláštera Ochránkyň božího hrobu husity (1420) farní. Zachovány románské věže a část západního průčelí, vnější vzhled barokní.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Kostel tvoří jižní součást zámeckého areálu. Příjezd od silnice I/13 z křižovatky Hostomice po silnici II/258 směr Kostomlaty pod Milešovkou, na křižovatce pod zámkem odbočit do centra obce. Parkování možné přímo na náměstí. Autobusová zastávka na zmíněné křižovatce, spojení zejména ve volných dnech sporadické. Železniční stanice Světec na trati Ústí n. L. - Úpořiny - Bílina vzdálena asi 1 km západně, po výstupu z vlaku nutno přejít koleje na opačnou stranu, než stojí výpravní budova a po neznačené silnici jít východním směrem přes řeku Bílinu na zmíněnou křižovatku. O další cca 1,5 km dále k západu zastávka Chotějovice na trati Ústí n. L. - Chomutov, cestu přes ...
Ivan Grisa , 16.4. 2009

Kostel svatého Jakuba Většího ve Světci
    Původně románský kostel, postavený kolem roku 1200. Rozšířen ve druhé čtvrti 13. století paní Vratislavou, vdovou po Kojatovi (zakladateli rodu Hrabišiců), přestavěn goticky (po roce 1467) a barokně (1731), od zničení kláštera Ochránkyň božího hrobu husity (1420) farní. Zachovány románské věže a část západního průčelí, vnější vzhled barokní. Hodnotné gotické a barokní vnitřní zařízení snad dochováno.
    Ivan Grisa, dle E. Poche, Umělecké památky Čech, svazek 3, str. 481, Academia 1980, 16.4. 2009
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy