Hrady.cz
Barokní kostel z roku 1691, přestavěn 1769, úpravy 1936–7. Postaven na místě staršího předchůdce (dochován renesanční náhrobek 1557) na výšině ve východní části vsi. Jednolodní s odsazeným presbytářem, bedněná věžice za štítem. Kolem bývalý hřbitov.
Kostel od jihozápadu,
ze dvora někdejší tvrze.
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Hradiště (součást obce Bžany) se nachází na hraně jižního svahu údolí Bíliny v polovině cesty mezi Bílinou a Ústím nad Labem. Příjezd od silnice I/8 z křižovatky nad obcí, parkování možné přímo u kostela. Železniční zastávka Hradiště v Čechách na trati Teplice - Lovosice asi 200 m východně od kostela. Prochází tudy červená značka z Teplic pod Milešovku.
Kostel je přístupný během bohoslužeb každou neděli od 10.30.
Ivan Grisa , 16.4. 2009

Kostel svatého Vavřince v Hradišti u Bžan
    Barokní kostel z roku 1691, přestavěn 1769, úpravy 1936–37. Postaven na místě staršího předchůdce (dochován renesanční náhrobek Kateřiny Kostomlatské z Vřesovic, datovaný 1557) na výšině ve východní části vsi. Jednolodní s odsazeným presbytářem, bedněná věžice za barokním štítovým nástavcem. V lodi necková klenba, v pravoúhlém presbytáři placka s freskou poslední večeře zřejmě z roku 1769. Dřevěná kruchta. Kolem bývalý hřbitov obklopený kamennou

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, díl 1, str. 467, Academia 1977, 16.4. 2009

Teplice  (TP)