Hrady.cz
Přírodní rezervace nedaleko města Telč v Javořických lesích. Je lehce přístupná a blízko ní se nachází camp Řásná. Velký pařezitý rybník byl založen v roce 1556 jako zásobárna vody pro Telč. Je známý svými rašeliništěmi. Okolo vede naučná stezka.
Graficke pismenko Velký pařezitý rybník, přírodní rezervace, se nachází přibližně 8 kilometrů západně od města Telč, blízko vsi Řásná. K této přírodní památce se dostaneme po turistické značce vedoucí z města Telč. Okolo přírodní rezervace Velký pařezitý rybník je vedena naučná stezka. Okolí je volně přístupno v každém ročním období. Přibližně 50 metrů od Velkého pařezitého rybníka se nachází ubytovací zařízení camp Řásná. K místu se dá dojet na kole i automobilem.
Miroslav Šamal , 15.4. 2009

popis

Velký pařezitý rybník je jedním z nejčistších rybníků na Vysočině, založený již roce 1565 Zachariášem z Hradce jako zdroj vody pro město Telč. Nachází se zde hluboké rašeliniště v jedné z částí zvané "Vejtopa". Předmětem ochrany je poměrně rozsáhlý komplex oligotrofního rybníka, mokřadních olšin, rašelinných bříz a rostlinných společenstev mokřadů – například ďáblík bahenní. Všechna tato fakta byla důvodem k vyhlášení Státní přírodní rezervace,

přírodní scenerie
     Jihlava  (JI)