Berlova vápenka

Třemošnice-Závratec
Berlova vápenka v Závratci u Třemošnice představuje jedinečně zachovanou památku na počátky průmyslové výroby vápna pod Železnými horami. Fungovala v letech 1880 - 1960, od roku 2010 expozice dějin vápenictví.
pohled ze silnice
Graficke pismenko Nedaleko hradu Lichnice, pojedete-li autem po silnici od Čáslavi, nemůžete nevidět opuštěnou vápenku, která se nacházi v osadě Závratec na samém okraji města Třemošnice.
28.5. 2002

historie

Vápenka v Závratci sloužila ke zpracování suroviny vytěžené v nedalekých Prachovicích, odkud byla na vzdálenost cca 5 km dopravována košovou lanovkou. Kdy přesně byla vápenka postavena, není známo, muselo to však být před dokončením lanovky roku 1882. Po druhé světové válce výroba začala stagnovat a roku 1960 byla definitivně zastavena. Od té doby tato technická památka nezadržitelně chátrala do r. 2004, kdy se stala technickou památkou a poté

Zany, 16.1. 2005
    Počátky zpracování vápence v okolí Třemošnice lze datovat už do konce 14. století. Berlova vápenka v Závratci má své kořeny již v roku 1880. K přestavbě objektu došlo v letech 1891-1892 firmou David Berl se sídlem ve Vídni. Vápenec byl dopravován nákladní košíkovou lanovou dráhou z Prachovic, která měřila 5 km a ve své době patřila k nejdelším u nás. Doprava vápence z Prachovic po lanovce s dřevěnými stožáry trvala zhruba 50 minut a zvládla

technická památka
    Pardubický kraj