Hrady.cz
Původně luteránský kostel z let 1592–1600 na místě dřevěné stavby z pol. 16. stol. Po rekatolizaci hřbitovní, 1713 přistavěna věž. Vyhořel 1786, obnoven 1804. Hřbitov zrušen 1883. Od roku 1950 pronajat pravoslavným, po roce 1990 opravena fasáda.
kostel od jihovýchodu
© Milan Caha 05/2011
Kostel stojí severně od náměstí, za hradbami městského opevnění, na rohu ulic Sokolovská a Boženy Němcové. Pravidelné bohoslužby v neděli od 10.00.
Ivan Grisa , 12.4. 2009

Kostel svaté Anny v Kadani
    Narůstající luterská obec si v polovině 16. století zřídila svůj hřbitov na severním obvodu městských hradeb a u něj dřevěný kostel. Ten v letech 1592–1600 nahradila kamenná stavba. Po rekatolizaci sloužila jako hřbitovní, 1713 přistavěna věž. Kostel vyhořel 1786, obnoven 1804. Hřbitov zrušen 1883, změněn v park a částečně zastavěn. Od roku 1950 kostel pronajat pravoslavným, po roce 1990 opravena fasáda.
    Ivan Grisa, dle informační tabule na kostele, 12.4. 2009

Chomutov  (CV)