Hrady.cz
Novorenesanční budova z let 1868–81 podle projektu Josefa Zítka. Otevřeno při návštěvě korunního prince Rudolfa v Praze 11. června 1881. 12. srpna 1881 vyhořelo, obnoveno 1883. Rekonstruováno v letech 1977–83.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Novorenesanční budova postavená v letech 1868–81 podle projektu profesora Josefa Zítka. Na jeho výstavbu se konala celonárodní sbírka. Základní kámen byl položen 16. 5. 1868, ještě nedostavěné divadlo bylo otevřeno při návštěvě korunního prince Rudolfa v Praze 11. 6. 1881. Prvním představením byla opera Libuše skladatele B. Smetany. 12. 8. 1881 vypukl požár a budovu značně poničil. Obnova vedená architektem J. Schulzem byla dokončena v roce1883 a nové slavnostní otevření se konalo 18. 11. 1883. Celková rekonstrukce proběhla v letech 1977–83, první představení v rekonstruované budově se konalo 18. 11. 1983.
Milan Caha (zdroj: Růžena Baťková a kol., Umělecké památky Prahy - Nové Město a Vyšehrad, Academia, Praha 1998), 16.7. 2009

popis

Budova Národního divadla je jedním z vrcholných českých děl postavených v novorenesančním slohu. Na výzdobě exterieru i interieru se podílela řada tehdejších nejvýznamnějších umělců jako byli František Ženíšek, Mikoláš Aleš, Josef Václav Myslbek, Vojtěch Hynais, Václav Brožík, Ladislav Šaloun, Stanislav Sucharda, Josef Mařatka aj.

Praha 1-Nové Město

Další paláce, domy v okolí