Hrady.cz
Zřícenina tvrze, postavené r. 1365 vladykou Mikšíkem ze Svojšic. Po něm tvrz získal Václav Ruthar z Malešova a poté byla držena jeho syny, Petrem a Mikulášem. Od 1 pol. 16. stol. tvrz patřila Gerštorfům z Gerštorfu téměř sto let až do období třicetileté války, kdy byla vypálena. Poté pomalu zpustla.
Tvrz od cesty
Graficke pismenko Nádherná zřícenina tvrze z roku 1365, která byla vypálena za třicetileté války, se nachází přímo v obci asi 4,5 km po červené turistické značce z Heřmanova Městce. Před zříceninou stojí pomník zdejší rodačky Julie Sýkorové (1826-1855), manželky spisovatele a novináře Karla Havlíčka Borovského. Svojšice byly proslaveny především festivalem Svojšický slunovrat, amfiteátr je stále využíván ke kulturním akcím..
28.5. 2002

historie

Zřícenina gotické tvrze, založené roku 1365 vladykou Mikšíkem ze Svojšic, jak dokládá záznam v zemských deskách. Po jeho smrti zdědila tvrz jeho žena Anna, která se znovu provdala za Václava Ruthara z Malešova. Poté tvrz patřila jejich synům Petrovi a Mikulášovi ze Svojšic. Od 1. poloviny 16. století přešla tvrz sňatkem do majetku rytířského rodu Gerštorfů z Gerštorfu, kteří ji drželi téměř sto let až do třicetileté války, kdy byla vypálena.

Samostatné prohlídky, Rodiny s dětmi
    Pardubický kraj