Hrady.cz
Původně středověká vinice a viniční usedlost, přebudovaná po r. 1757 Clam-Gallasy na barokní zámeček. Dochován barokní letohrádek a zbytky anglického parku s drobnými romantickými stavbami.
letohrádek Klamovka
původně hospodářská budova upravená na letohrádek ve 3. čtvrtině 18. století
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Bývalá usedlost Klamovka s barokním letohrádkem leží na hranici Smíchova a Košíř. Dostupná je snadno městskou hromadnou dopravou – nejbližší zastávka MHD (bus 149, 191, 217 a tram 4,7,9,10 a pro noční návštěvníky 58 a 59) je Klamovka.
7.4. 2009

historie

Klamovka byla původně vinicí s jednoduchým viničním domkem, která ještě v předhusitské době patřila kartouzskému klášteru. Klášter vzal zasvé při husitských bouřích a vinice potom často měnila majitele. V 15. století patřila staroměstskému měšťanu Antonínovi z domu U Oslů, tehdy se vinici říkalo Oslice. Později se nazývala Okrouhlík. Současné jméno dostala usedlost až v polovině 18. století podle rodiny Clam-Gallasů, která usedlost koupila v r.

Milan Caha (zdroj: Lašťovková B. a Koťátko J.: Pražské usedlosti, nakladatelství Libri, Praha 2007), 7.4. 2009

Praha 5-Košíře
    Další paláce, domy