Hrady.cz
Datován od počátku 14. století za působení mlynáře Skuhry. Roku 1951 jej značně zdevastovala povodeň a téhož roku přestal sloužit svému účelu. Posledním mlynářem zde byl Josef Svoboda ze Zahrádek. Od roku 1992 rekonstruován do dnešní podoby.
Mlýn v Zahrádkách
Dnešní podoba
Graficke pismenko Mlýn je v současnosti stavba hotelového typu vybudována na základech bývalého mlýna. Objekt je součástí rodinné farmy, na samotě v údolí, mezi obcemi Zahrádky a Domašín na Dvorském potoce v jižní části Českomoravské vysočiny, na okraji masivu nejvyššího vrcholu Javořice (837 m), nedaleko státní silnice č. 23 Jindřichův Hradec - Telč. Okolí je jako stvořené pro sběr lesních plodů a hub.
Jaroslav Šefčík , 6.4. 2009

turistické

Dnešní podoba mlýna je už víceméně komerční, ale pro zájemce za řad turistů a návštěvníků má ochotný a vstřícný personál k dispozici několik fotoalb, kde lze vidět "jak šel čas" od původní podoby dost zanedbané stavby mlýna, přes jeho rekonstrukci a stavbu přilehlého rybníka, až po jeho současnou podobu.
    Jaroslav Šefčík , 7.4. 2009

Ubytování, Úschovna kol, Úschovna zavazadel, Rezervace, Suvenýry, Parkoviště, Restaurace, Občerstvení, Rodiny s dětmi, WC, Svatby, Samostatné prohlídky
    mlýn
    vodní