Hrady.cz
Patrová zděná hranolová zvonice při původně románském kostele vybudována v roce 1779. Je považována ze jednu z nejcennějších barokních venkovských zvonic u nás. Určena pro 3 zvony, dnes je v ní jeden zvon z roku 1779.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Zvonice stojí v areálu cenného, původně románského kostela sv. Václava, farního kostela starobylé vesnice Prosek (dnes součást Prahy 9). Dnes je staré centrum obklopeno moderní zástavbou, 220 metrů od zvonice je dnes stanice metra C, nejbližší MHD je zastávka autobusů 140,166,185 Prosecká.
7.4. 2009

popis

Zvonice byla při kostele vybudována v roce 1779, kdy stará kostelní věž již nebyla dostatečně únosná pro nové zvony. Hranolová zděná zvonice je považována ze jednu z nejcennějších barokních venkovských zvonic. Zvonice je patrová, s velkými půlkruhově zaklenutými zvukovými okny, kryta je stanovou střechou s barokně tvarovanými vikýři. Původně v ní byly 3 zvony, dva z nich byly zrekvírovány a zůstal zvon z roku 1779.

Praha 9-Prosek
    Další zvonice