tvrz Dubenec

Kozamberk
Zříceniny staré tvrze asi 1 km jižně od Dubence v lokalitě Zámecký vrch na ostrohu nad soutokem Libotovského potoku a Hustířanky nedaleko Vilantic.
Čelo
Pohled na terénní depresi v čele dispozice a šíjový příkop.
Graficke pismenko Kozamberk se nachází JJV od vsi Dubenec u Dvora Králové nad Labem na ostrohu Zámeckého vrchu. Místo je nejlépe přístupné z cesty vedoucí kolem čp. 139 (bývalý mlýn kdysi zvaný Kalinovec). K určení polohy přispěla mapa KČT č. 23 vydaná r. 2002.
Objekt byl přibližně oválného tvaru.Dochoval se hluboký příkop a jeden val. V jádru stála budova a u brány snad věž (v těchto místech jsou patrné propadliny).
Na severní straně jádra jsme objevili čerstvý výkop o rozměrech 250 x 40 x 60 cm, který odkryl část původního zdiva. Jedná se určitě o nepovolený archeologický průzkum.
Byla provedena fotodokumentace celého objeku včetně výkopu (26. 12. 2003).
Zaměření, nákresy a povrchový sběr artefaktů bude provedeno na jaře 2004.
Markéta Maierová,Tomáš Šimůnek (SPZHK), 7.1. 2004

historie

Tvrz či malý hrádek patřila jedné větvi rodu vladyků z Dubence. Její existenci lze předpokládat v době života bratí Kordulů (Vaněk a Ctibor) na počátku 2. pol. 14. století. V roce 1395 byl pánem na tvrzi Věnek Dubence. Po jeho smrti ji vlastnil Přibík z Dubence. Jeho nástupce Vaněk Kordule z Dubence (1426). Buďto on a nebo jeho nástupce se stal spojencem známého zemského škůdce Jana Koldy ze Žampachu a Náchoda. Proto vojenská hotovost

Markéta MAierová,Tomáš Šimůnek (SPZHK), čerpáno z: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku díl VI., 7.1. 2004
    Historie
    Ves Dubenec se poprvé připomíná snad již k roku 1229. Další zmínka pochází až z roku 1343. V letech 1355–1364 drželi podací právo k zdejšímu farnímu kostelu Věnek a Ctibor Kordulové spolu s bratrem Janem Bílým z Lípy. Po polovině 14. století byl majetek rozdělen mezi dvě větve vladyků z Dubence, a to na dolní část s kostelem a horní s mlýnem a tvrzí. První zmínka o tvrzi samotné, jejíž existence se však předpokládá již za obou bratrů, pochází

koalix (KOLEKTIV: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Svazek VI. Východní Čechy. 1. vydání, Praha 1989; SVOBODA, L. aj.: Encyklopedie Českých tvrzí. Díl 1. A - J. 1. vydání, Praha 1997.), 5.4. 2009

popis

Jednodílná trojúhelníková dispozice zaujala konec ploché ostrožny oddělené od její zbývající části šíjovým příkopem s předhozeným drobným valem přecházejícím po obou stranách v menší boční příkop opět zajištěný valem, jež se na konci ztrácí. V severozápadní části jsou patrné stopy zástavby. Zhruba v polovině čela se nachází terénní deprese, snad stopy po přístupu. Úlomky malty registrované jak v prostoru budovy při severozápadní straně, tak v

Trutnov  (TU)
    Další tvrze