hrad Kaja

Hardegg - Merkersdorf
Zřícenina hradu nad jižním břehem Dyje, postaveného v pol. 12. stol. pány z Chiowe (Kaja). Ti jej 1376 prodali rakouskému vévodovi Rudolfu IV. Dobyt Janem a Jindřichem z Lipé, husity, opuštěn koncem 16. stol. Po 1969 postupná obnova, malé museum.
vstupní průčelí jádra hradu s branou a velkou věží
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Graficke pismenko Hrad se nachází necelé 2 km vzdušnou čarou jihozápadně od Nového Hrádku (viz heslo), legální pěší cesta mezi oběma objekty je však dlouhá několik desítek kilometrů. Příčinou je režim národních parků Podyjí a Thayatal, který zakazuje chůzi mimo značené cesty. Kolem hradu prochází červená značená cesta z Hardeggu do Mitterretzbachu (obě místa na hranici Česka a Rakouska, přístupná od Čížova, resp. Hnanic, kam jezdí autobusy ze Znojma). Příjezd autem od hraničního přechodu Hnanice-Mitterretzbach do Merkersdorfu, odkud lze sjet až na parkoviště v údolí Chyjského potoka (Kajabach). Hrad sám je vzhledem k úzkému a hlubokému údolí potoka viditelný až těsně před příchodem ke vstupní bráně.
Ivan Grisa , 5.4. 2009

historie

Zřícenina hradu Kaja nad jižním břehem Dyje, postaveného v polovině 12. století pány z Chiowe (Kaja) jako součást obranné linie podél rakousko-moravské hranice. První písemná zmínka 1196. Niklas von Kaja prodal roku 1376 rodinné sídlo rakouskému vévodovi Rudolfu IV. Habsburskému, který jej o 16 let později přenechal majitelům nedalekého Hardeggu. Ti na hradě nebydleli a zanedbávali jeho údržbu, čehož využili Jan a Jindřich z Lipé, kteří z něj

Ivan Grisa, dle webové stránky www.burgen-austria.com, 5.4. 2009