Hrady.cz
Kaple sv. Jana Nepomuckého na bývalé návsi obce Radlice. Postavena v roce 1722 a spolu s barokní sochou sv. Jana Nepomuckého, která stojí západně od vstupu, opravena na počátku 21. století.
kaple sv. Jana Nepomuckého
© Milan Caha 04/2009
Velmi pěkně opravená kaple stojí v bezprostřední blízkosti nové konečné zastávky tramvaje č. 7, nedaleko stanice metra B Radlická.
5.4. 2009

historie

Kaple sv. Jana Nepomuckého stávala původně na návsi samostatné obce Radlice. Ta byla poprvé připomínána již roku 1283, kdy ji mladý král Václav II věnoval své chůvě. V pozdější době ji vlastnily dominikánky od sv. Anny na Starém Městě. Dnešní kaple je jednoduchá barokní obdélná stavba se sanktusovou věžičkou nad východní částí a jednoduchým vstupním portálem v západním průčelí. Kaple byla postavena v roce 1722 a spolu s barokní sochou sv. Jana

Milan Caha (zdroj: Škoda, E: Pražské svatyně, Libri, Praha 2002), 5.4. 2009

Praha 5-Radlice