Hrady.cz
Renesanční tvrz Novohradských z Kolovrat s rozsáhlým dvorem z konce 16. století přestavěná (1708–25) bosými karmelitány od Panny Marie Vítězné v Praze na barokní zámek. Po zrušení kláštera Náboženský fond, od 1808 soukromý (1845-1945 Černínové z Chudenic). Po 1948 JZD, dnes prázdný.
severní průčelí
ač to vypadá, že zámek nemá střechu, není tomu tak, jen v hustém porostu nešlo ustoupit dál tak, aby se střecha dostala do záběru
Graficke pismenko Obec v údolí Liboce, rozložená po obou jejích březích. Zámek na svahu pod kostelem. Příjezd od silnice II/224 (Kadaň - Podbořany) z Račetic, ze silnice II/225 (Kadaň - Žatec) od Malých Krhovic. Parkovat lze přímo na návsi.
Autobusové spojení jen v pracovních dnech, ve volných dnech buď z Pětipes, nebo z Malých Krhovic (sporadické). Nejbližší železniční zastávka Pětipsy obsluhována jen v létě o víkendech (viz Doupovská dráha), v Čejkovicích (trať Plzeň - Žatec) vlaky osobní dopravy nestaví.
Ivan Grisa , 29.3. 2009

historie

R. 1226 daroval Přemysl I. Otakar doksanskému klášteru ves Libědice (také Lubědice). Nejpozději od počátku 15. století byla ves rozdělena mezi několik majitelů. Roku 1556 koupil jeden z dílů Jan Novohradský z Kolovrat, který si podle A. Sedláčka ve svahu pod kostelem roku 1571 začal stavět tvrz. Jeho manželka Markéta Šliková přinesla do Libědic luteránskou víru, v následujících desetiletích se do dosud výhradně české vsi začali stěhovat německy

popis

Zámek postavený ve svahu je podsklepená obdélná dvoupodlažní budova s dvěma souměrnými tříoosými rizality před severním průčelím. Od severu obdélný hospodářský dvůr obklopený provozními budovami. Celý areál je v zanedbaném stavu, zarostlý náletovými dřevinami. Zámecká budova má novou střechu.

tvrz přestavěná na zámek
     Chomutov  (CV)