Hrady.cz
Kostel z let 1682–94, zřejmě s využitím starších konstrukcí. Jednolodní, s mohutnou věží v ose západního průčelí. Obklopen funkčním hřbitovem, východně od něj kaple Olivetské hory (1725), severně fara (1759). Dominanta širokého okolí.
pohled od jihu
Graficke pismenko Obec v údolí potoka Liboce, rozložená po obou jeho březích. Kostel na terénním hřbetu nad pravým (jižním) břehem, vzhledem k poloze a vysoké věži viditelný zdaleka. Příjezd od silnice II/224 (Kadaň - Podbořany) z Račetic, ze silnice II/225 (Kadaň - Žatec) od Malých Krhovic. Parkovat lze přímo u hlavního vchodu na hřbitov (od západu). Ostatní vstupy (ze schodiště u fary a z východu u márnice) vzhledem k loupeživým nájezdům trvale uzavřeny.
Autobusové spojení jen v pracovních dnech, ve volných dnech buď z Pětipes, nebo z Malých Krhovic (sporadické). Nejbližší železniční zastávka Pětipsy obsluhována jen v létě o víkendech (viz Doupovská dráha), v Čejkovicích (trať Plzeň - Žatec) vlaky osobní dopravy nestaví.

historie

Kostel z let 1682–1694, zřejmě s využitím starších konstrukcí. Jednolodní, s mohutnou věží v ose západního průčelí, která zřejmě pochází ze starší stavby a je snad součástí okruhu obranných věží v okolí (viz např. kostel v Podlesicích). Obklopen funkčním hřbitovem, východně od něj výklenková kaple se zbytky sousoší Krista na Olivetské hoře (J. K. Vetter, 1725), severně fara (1759), kolem ní schodiště, zdobené kdysi sochami českých patronů.

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 29.3. 2009

Chomutov  (CV)